fbpx

Zuurkool met wortel

Wanneer ik echt uit mijn hoofd wil gaan, ga ik fermenteren! Of andere dingen in de keuken doen, het werkt altijd en ik ben nog productief ook 🙂

En zuurkool is dan het uitgelezen recept om krachtig bezig te zijn en weer maanden vooruit te kunnen. Het is korte inspanning voor lange voldoening.

Zuurkool is een ware probiotica- en smaakbom. Het combineert bij zoveel hartige gerechten en ondersteunt daarmee de vertering hiervan optimaal. Wanneer je houdt van stoofpotten, gevulde soepen, ovenschotels en noem maar op, dan weet je dat deze ook veel vet en eiwitten bevatten. Dat kleine beetje zuurkool waarmee je de smaken ook nog eens naar boven haalt, zorgt dan voor een optimale afbraak van deze macronutriënten en zorgt er zo voor dat je minder last krijgt van je buik na het eten van zwaardere maaltijden.

Vitamine C

Men maakte het vroeger om de kolen te bewaren, zoals zoveel bewaarmethodes van vroeger ook nog eens gezondheidsvoordelen hadden. Maar wist je dat men zo ook vitamines verkreeg die in dat seizoen vaak maar bar weinig voorradig waren? Zuurkool zit vol met vitamine C en K. En vitamine C is minder voorradig in de natuur in ons kikkerlandje ‘s winters. Naast dat we dan hunkeren naar zwaardere en vettere maaltijden vullen we dus ook nog eens onze vitamines ermee aan.

En het maken van zuurkool is echt suuuper simpel!

KEUKENHULPJES – wat heb je nodig?

  • glazen weckpot(ten)
  • evt. een houten zuurkoolstamper
  • goed mes of keuken-rasp-machine of een mandoline

INGREDIËNTEN

  • 1 zuurkool (of meer, maak vooral zoveel als je wilt, en reken om)
  • 2-4 wortels
  • laurier
  • andere kruiden die jij lekker vindt
  • mooi zeezout (20 gram per kilo groenten)
  • steen of glazen fermentatiegewicht

BEREIDING

  • was de kool en de wortels onder de kraan af
  • pel de buitenste bladeren van de kool af, gooi de lelijke we en bewaar een tot twee mooie, leg ze aan de kant
  • snij of rasp de kool en wortel nu in dunne, niet te lange reepjes
  • doe alles in een grote mengkom
  • verdeel het zout erover
  • ga kneden met je handen totdat je vocht ziet vrijkomen uit de kool
  • ga nog even door tot de massa is geslonken
  • vul nu de glazen pot(ten) en druk tussendoor goed aan, hiervoor kun je ook een houten zuurkoolstamper gebruiken
  • Nadat de pot(ten) ¾ gevuld zijn druk je alles nogmaals goed aan en moet er dus flink wat vocht bovenop staan
  • pak nu de bewaarde bladeren en dek hiermee de zuurkool af, vouw de zijkanten mooi naar binnen om het goed af te sluiten allemaal
  • leg daarop jouw gewicht (wat ik in het filmpje niet doe, was buiten beeld helaas) en sluit de pot (zonder rubber ring) af
  • zet in een schaal en aan de kant en wacht tot er leven komt
  • in de zomer is dat sneller dan in de winter
  • ben je avontuurlijk aangelegd kun je ook de rubber ertussen doen, dan bouwt de druk zich vlotter op
  • hou het dan wel heeeel goed in de gaten voordat je pot ontploft en laat iedere dag even boeren
  • proef na een week of 2 eens, is het lekker knapperig, maar wel al gefermenteerd? Dan kun je hem al eten.
  • is het nog veel te hard, mag ie nog langer fermenteren
  • ben je tevreden kun je de steen en de ‘dekvellen’ eraf halen en de pot met rubber naar de koelkast transporteren
  • de fermentatie zal stoppen (althans 90%), het blijft wel leven en je kunt nu iedere dag een beetje eten

TIP: ben je ziek of misselijk? Neem 1 thee- of eetlepel zuurkoolsap en je knapt vlot op!

Choose your language: