fbpx

Gefermenteerde worteltjes met gember en knoflook

Gefermenteerde worteltjes met gember en knoflook

Wat is er leuker én gezonder dan je eigen gefermenteerde bijgerechten maken? Hiermee ondersteun je je spijsvertering optimaal en voeg je smaakbommetjes toe aan zoveel gerechten!

De enzymen en probiotische bacteriën die zijn ontstaan in het fermentatieproces helpen jou om de macronutriënten, zoals koolhydraten, vetten en eiwitten, makkelijker af te breken. En dat is het belangrijkste onderdeel van jouw spijsvertering. Wanneer je niet goed kunt verteren neem je minder voedingsstoffen op en heb je meer kans op een opgeblazen buik, stoelgangproblemen en uiteindelijk darmziektes.

Je darmgezondheid bepaalt jouw gezondheid! Jouw immuunsysteem, je nachtrust, je concentratievermogen, helderheid van geest, je gewicht, kortom, eigenlijk alles. En dat begint bij je spijsvertering!

Voeg dus altijd een paar worteltjes toe aan die lekkere stoofpot maaltijd of bij je gebakken eitje. Of drink een klein glaasje kombucha of waterkefir bij je maaltijd. Drink liever geen grote glazen water terwijl je eet, dit verdunt je maagsappen en deze zure sappen zijn ook heel belangrijk voor een goede spijsvertering. Ook alcohol mag je laten staan terwijl je eet, de vertering van alcohol gaat altijd voor omdat het vreselijk zwaar is voor de lever en hierdoor neem je veel minder voedingsstoffen op van je mooie maaltijd!

Laten we de wortels gaan fermenteren!

KEUKENHULPJES 

  • afsluitbare (weck)pot
  • plastic boterhamzakje gevuld met pekelwater, of een fermentatiegewicht van glas of een steen, zoals ik gebruik

INGREDIËNTEN 

  • 1 kg wortel •
  • 15 plakjes gemberwortel met schil
  • 6 teentjes knoflook
  • 4% pekelwater (40 g zout in 1 L water opgelost)

BEREIDING

  • spoel de wortels alleen kort af en verwijder overtollige modder, we willen nog wat bacteriën hebben, dus niet te schoon.
  • snijd ze in dunne plakjes.
  • doe ze in de weckpot.
  • haal het velletje van de knoflook, plet ze en voeg deze samen met de gemberschijfjes toe.
  • je kunt ook nog laurier en peperkorrels toevoegen
  • vul de pot voor ⅔.
  • vul dan met pekelwater zodat alles nét onder staat.
  • leg hierop een afgesloten plastic zakje gevuld met dit pekelwater als gewicht (of het glas of steen) om alles onder te houden en sluit de pot.
  • laat de pot 5-10 dagen op een bord staan bij kamertemperatuur. Hoe warmer het is, hoe vlotter het zal gaan.
  • na een dag of 2-3 kun je beweging gaan zien, koolzuurgas ontstaat en moet je af en toede deksel rustig openen om de lucht te laten ontsnappen.
  • je kunt ook de afdek ring eruit laten, dan loopt overtollig vocht er vanzelf uit in het opvangbord. Hierdoor kan er wel eerder schimmel ontstaan omdat het niet luchtdicht is afgesloten.
  • proef op gegeven moment met een schone vork. Vind je de worteltjes lekker, zet ze zo in het vocht afgesloten in de koelkast of kelder zodat het fermentatieproces afgeremd wordt. Doe bijvoorbeeld de rubberen ring weer in de pot.
  • de smaak zal sterker worden en de wortels zachter, naarmate ze langer staan. Jij bepaalt wanneer je ze gaat eten!

Deze worteltjes zijn perfect om bij een maaltijd te eten om hierdoor de spijsvertering te ondersteunen. En het zijn fantastische enzymen!

Choose your language: