fbpx

Peanut Toffee

De hardloper van ons restaurant, deze Peanut Toffee en zooo lekker! En als je de bodem weglaat is het gewoon keto vegan gebak!
Perfect om in stukken in te vriezen, snel ontdooid en je zou haast niet denken dat ie ook nog gezond is 🙂

Je begint met de bodem te maken en laat deze helemaal afkoelen. Het deeg hiervoor kun je het allerbeste de dag van te voren maken, maak dan meteen 2 of meer porties en vries die in voor een volgende keer! Prepping is everything! Laat het overnacht in de koelkast liggen “rijpen”.

We beginnen met het bodemrecept, maar zoals gezegd: laat hem weg als je een keto taart wilt maken! Deze bodem kun je voor allerlei glutenvrij gebak gebruiken natuurlijk! Voor een non-bake cheesecake recept bv, of een crèmetaart, het maakt niet uit! Wanneer je alleen de bodem hoeft te bakken, volg dan de instructies hieronder. Zo zal de bodem lekker krokant blijven en kan de bovenkant goed opstijven.

Wanneer je geen roomboter gebruikt in de bodem is hij helemaal vegan, de vulling is al vegan.

Laten we beginnen!

BODEMRECEPT

Tijd: bodem mengen + evt over nacht opstijven + 30 min baktijd
Hoeveelheid: 18 repen in rechthoekige bakvorm

KEUKENHULPJES

  • 26 cm ronde springvorm of rechthoekige vorm van 28cm x 22cm of meerdere kleine bakvormen
  • keukenmachine

INGREDIËNTEN 

  • 50 g ahornsiroop
  • 175 g palm shortening of roomboter of kokosolie (of een ander vet dat jij wenst, denk aan ossenwit)
  • snuf zout
  • 100 g kokosmeel
  • 35 g havermeel
  • 65 g arrowroot
  • 60 g oerzoet of kokosbloesemsuiker

BEREIDING

  • verwarm de oven voor op 175 graden
  • meng alle ingrediënten in de keukenmachine (die moet wel stevig zijn hiervoor, doe de ingrediënten niet allemaal tegelijk erin, maar na elkaar)
  • haal de bodem uit de springvorm en bedek deze met bakpapier, zet terug en sluit de ring
  • vet de bakpapierbodem vervolgens in plus 1 cm van de rand
  • gebruik je siliconen vormen, hoef je deze niet in te vetten maar zet deze dan altijd zonder de rand/houder op een bakplaat. Wanneer je de bodem uit de oven haalt is deze namelijk nog zacht en de bakplaat houdt hem zo in vorm
  • verdeel het mengsel met je handen mooi gelijk over de bodem tot 1 cm hoogte (met koude vingers gaat dit het beste).
    Wanneer je het mengsel de dag ervoor maakte, smeert het makkelijker uit de volgende dag
  • bak de bodem gedurende 22-24 minuten maar blijf erbij vanaf 20 minuten, iedere oven is anders! De bodem mag donkerbruin worden (liefst), maar niet verbranden uiteraard!
  • de bodem wordt pas hard als hij is afgekoeld

Deze bodem heeft een baktijd van 22-24 minuten of langer

Tip: maak gerust dubbele of grotere porties van dit beslag en bewaar het in de koelkast gedurende 1 week of l
anger in de diepvries. Haal hem wel de dag ervoor uit de diepvries en laat rustig in de koelkast ontdooien

TAARTVULLING (of gewoon een taart als je de bodem weglaat)

KEUKENHULPJES

  • sterke keukenmachine
  • pannetje

INGREDIËNTEN VULLING

  • 600 g ongezouten pinda’s zonder vlies
  • 1 banaan
  • 1 el/6 g cacao
  • 1 pakje creamed coconut (Santen) op kamertemperatuur
  • 200 ml dikke kokosmelk
  • 150 g chocolade naar wens in stukjes of chocoladedruppels
  • 8 dadels zonder pit

BEREIDING VULLING

  • de bodem is al voorgebakken in de vorm op een bakplaat, en staat afgekoeld klaar
  • laat de vorm te allen tijde op de bakplaat staan totdat de taart helemaal is afgekoeld enopgesteven, dus tot de dag erna, anders breekt hij door
  • zet een pannetje op het vuur en laat de kokosmelk langzaam opwarmen
  • smelt hierin de chocolade
  • hak de pinda’s fijn in de keukenmachine en zet een klein bakje apart voor de garnering
  • voeg dan de banaan en dadels toe aan de keukenmachine en mix rustig verder
  • voeg vervolgens toe: cacao, Santen en als laatste de ‘chocolademelk’
  • verdeel dit mengsel in de vorm met de afgekoelde bodem, het is een sticky mengsel enhet makkelijkst verdeel je het met een spatel

INGREDIËNTEN TOPPING

  • 2 el palm shortening of kokosolie of roomboter
  • 100 g chocolade naar wens in stukjes of druppels
  • grove zoutkorrels
  • handvol gemalen pinda’s die je apart hebt gezet

BEREIDING TOPPING

  • smelt in het pannetje de Palm shortening of roomboter langzaam samen met de chocolade, het hoeft alleen gesmolten te zijn
  • giet dit over de vulling en verdeel het mooi. Je kunt de bakplaat een beetje kantelen hiervoor
  • verdeel dan de achtergehouden pinda stukjes in reepjes langs beide lange kanten
  • strooi als laatste wat zout korrels over de taart
  • til de taart nu met de bakplaat op en zet hem gedurende de nacht in de koelkast
  • haal hem de volgende ochtend uit de vorm en snij in de gewenste stukken of repen
Choose your language: