fbpx

Kombucha

Wat is kombucha en wat doet deze krachtpatser?

(Het recept + info staan onderaan deze tekst, meer informatie over jouw darmgezondheid lees je in mijn boek Echt Leven door Echt Eten)
Probiotica

De bacteriën die in gefermenteerde producten zitten, noemt men probiotica en ze zijn van essentieel belang voor je gezondheid omdat ze de basis vormen van je immuunsysteem, ofwel je afweer.

Probiotica zijn levende bacteriën. Ze overleven dan ook geen hitte. Het is belangrijk om (veel) verschillende bacteriën tot je te nemen om hiermee je microbioom te voeden. Een breed aanbod aan verschillende (huisgemaakte) gefermenteerde producten is ontzettend gezond en de makkelijkste en goedkoopste manier om deze levensbelangrijke bacteriën binnen te krijgen.

Kombucha is een van deze bacterie ‘donors’. Maar kombucha levert nog veel meer!

Kombucha beschermt onze cellen en weefsels

Kombucha bevat onder andere antioxidanten, zowel uit de thee die je gebruikt, als door het fruit welk je eventueel toevoegt in een tweede fermentatie. Antioxidanten zijn vitamines en mineralen, denk aan vitamine C. Hierdoor oxideert je lichaam niet, waardoor je beter beschermt bent gegen ontstekingen, ziekte en veroudering en blijven je cellen gezonder.

Kombucha bevordert een gezonde darmflora

Door de probiotica (de bacteriën) beschermt kombucha je darmflora. Probiotica zijn de gezonde bacteriën, die in een gezonde balans aanwezig horen te zijn in je (dikke) darm. Hierdoor verbetert je spijsvertering, heb je minder last van een opgeblazen buik, obstipatie of diaree, maagzuur, en neem je vooral meer voedingsstoffen uit je eten op! Hierdoor ondersteunt kombucha je spijsvertering ook. De zuren uit de kombucha breken de macronutriënten namelijk sneller af.

Er zit nauwelijks suiker in kombucha

Vaak denken mensen: “Oh jee, zoveel suiker!” als ze het recept lezen. Maar die suiker is puur de voeding voor de zwam, de scoby. Scoby staat voor ‘Symbiotic culture of bacteria and yeast’. En bacteriën en gisten houden van suiker, sterker nog, ze leven ervan. Zie de zwam als een moeder die moet leven en hiervoor suiker nodig heeft. Wanneer ze deze verteert laat ze mineralen, enzymen en bacteriën los die onze gezondheid dan weer ondersteunen. Wanneer je je kombucha niet te vroeg en dus te zoet drinkt, heb je nauwelijks nog suiker in je glas.

Een stralende huid!

Je buitenkant straalt de gezondheid van de binnenkant uit! Een gezond darmstelsel, geen ontstekingen, voldoende opname van voedingsstoffen, dat alles samen zorgt voor een stralende huid natuurlijk! Daar kan geen crème tegenop. Wist je dat je microbioom van mond tot kont zit en dus ook op je huid? En dat eczeem daarom altijd vanuit de darm komt? Heel je darm, heel je huid! Hierover lees je alles in mijn boek uiteraard!

Kombucha ondersteunt je geestelijke gezondheid

Ken jij de darm-brein as? De communicatie tussen de darm en de hersenen vindt onbewust plaats doordat het autonome zenuwstelsel de hersenen verbindt met het eigen zenuwstelsel van de darm, het zogenaamde “enterische zenuwstelsel”. Signalen worden zowel vanuit de darm “naar boven” verzonden, daarnaast sturen de hersenen ook signalen naar de darm.

Dan begrijp je dat wanneer je darm niet in een goede conditie is, deze toxines doorlaat aan het bloed en deze zo in de hersenen terecht komen. Een lekke darm (leaky gut) laat onverteerde voedingsstoffen door en deze zorgen voor ontstekingen. De toxines die hierbij ontstaan belasten jouw hersenen en zorgen voor bijvoorbeeld brainfog, depressie, neerslachtigheid, moeite met concentratie en nog veel meer.

Meer energie!

Zo begrijp je ook dat wanneer alle systemen in je lichaam ‘gesmeerd’ verlopen hier veel minder energie naartoe gaat om ‘brandjes’ te blussen en er meer energie overblijft voor spijsvertering, opname voedingsstoffen en herstel. Je kunt makkelijker en langer bewegen en hebt veel minder last van blessures, spierpijn en bouwt makkelijker spiermassa op.

Je slaapt beter en wordt uitgeruster wakker en voelt je helderder en fitter.

Detox!

Gluconzuur en glucuronzuur, twee zuren die ontstaan door de fermentatie, spelen een belangrijke rol in het lichaam omdat ze zich binden aan giftige afbraakproducten. Deze „gepaarde glucuronzuren” worden dan door de urine afgescheiden. Ook vreemde stoffen, bijv. geneesmiddelen, worden op deze wijze wel uit het lichaam verwijderd. Op deze manier ongift kombucha jou lijf.

Kombucha versterkt je immuunsysteem

De aanwezige probiotica en antioxidanten zorgen voor een gezonde darmflora, waardoor je immuunsysteem beter kan functioneren. De darmflora is de eerste verdedigingslinie tegen ziektes. Zodra je darmflora in goede staat is, zul je minder vatbaar zijn voor ziektes. Zoals je hierboven las hebben de darmbacteriën, ook wel je microbioom genoemd, een grote invloed op de integriteit van het darmslijmvlies en de barrièrefunctie.

Kombucha recept voor 2L kombucha

KEUKENHULPJES

 • schone glazen (tap)kan
 • katoenen doekje
 • elastiek

INGREDIËNTEN 

 • scoby (symbiotic culture of bacteria and • yeast) deze ontstaat in iedere fles kombucha die je koopt. Dus als je geduld hebt begin je met een hele kleine scoby uit een gekocht flesje kombucha
 • 1 L gekookt heet water om de thee te maken en de suiker in op te lossen
 • 1 L koud water
 • 100 g ongeraffineerde rietsuiker (geen honing, kokosbloesemsuiker of zoetstoffen)
 • 2 el of 4 zakjes thee (kijk voor meer info over de thee hieronder)
 • 100 ml starter of meer (of een flesje kombucha)

BEREIDING

 • Bereid de thee door deze 15 min te laten trekken
 • Los hierin de suiker op
 • Voeg dan koud en warm water samen en laat afkoelen tot 37 graden of kouder
 • Giet nu de starter vloeistof (kombucha) en het suikermengsel in een kan met de scoby
 • Hou ruimte over aan de bovenkant van de pot
 • Sluit hem af met de doek en daaromheen het elastiek, zodat er geen vliegjes in kunnen komen
 • Zet de pot boven op de keukenkast of op je aanrecht, maar niet in de volle zon
 • Laat hem 7-14 dagen staan
 • Als je op gegeven moment een azijnluchtje ruikt is je kombucha klaar
 • Je mag natuurlijk ook tussentijds proeven, dit gaat het makkelijkst met een tapkan
 • Kombucha hoort niet meer zoet te smaken, maar hoeft ook geen azijn te zijn
 • Als hij klaar is, tap je 1L af in glazen flessen en begin je weer van voren af aan
 • Het overblijfsel in de kan is nu je startervloeistof
 • Drink je gemiddeld 1 L per week houdt dan 2 L opzetten aan, drink je minder dan zet je minder op. Op 1 L thee gaat 50 g suiker
 • Naarmate je de kombucha vaker opzet kan hij veel vlotter dan 7 dagen klaar zijn, datzelfde geldt in de zomer

Tips

De thee keuze is persoonlijk. Groen en zwart zijn altijd goed en je kunt later nog meer smaken toevoegen. Rozenbottel en hibiscus thee doen het ook goed, rooibos thee doet er bijvoorbeeld langer over. We hebben ook al Oolong thee gefermenteerd, ook heerlijk, maar om te beginnen is groen of zwart het makkelijkst. Gebruik alleen maar biologische thee zonder toegevoegde smaakstoffen en geen plastic zakjes.

Als je de kombucha hebt afgetapt in een schone fles kun je hem afgesloten in de koelkast bewaren. Zomers zal je merken dat hij vlotter ‘rijp’ is en bubbelt soms al in de pot. Wil je nu een smaakje toevoegen dan kun je vers fruit, grenadine, gember of andere smaakmakers toevoegen en laat je hem nog 1 dag op het aanrecht op smaak komen. Zet hem vervolgens in de koelkast.

Je gaat op vakantie of hebt ff geen zin om kombucha te maken? Geen probleem, zorg gewoon dat jouw scoby met voldoende thee en suiker bedekt staat en je hebt 2 of 3 weken later lekkere azijn. Die tap je af en gebruikt hem als azijn in bv je slasaus. Vervolgens zet je weer verse kombucha op met een restje starter.

Geserveerd in een champagne flute is kombucha een prima vervanger van alcohol en om het extra spannend te maken kun je een kirr ervan maken met een scheutje gembersap of crème de cassis. Op je gezondheid!

Choose your language: