fbpx

Gefermenteerde boter – kan ook zonder fermentatie!

Zelf boter maken!

Gefermenteerd of niet, je leert het beiden in deze aflevering! Heb je minder tijd of ben jij de gelukkige die rauwmelkse room kan kopen, dan hoef je de room niet eerst te fermenteren. Want boter maak je van slagroom, wist je dat al?
Ik leerde ook dat rauwmelkse boter ‘Smen’ genoemd word in Marokko en deze oneindig lang houdbaar is, net zoals rauwe melk niet ‘omgaat’ maar yoghurt wordt. Sommige restaurants of families in Marokko hebben ‘Smen’ die al jaaaren oud is, vind ik leuk om te leren dit soort dingen. En behalve dat het een smaakbom is ondersteunt het ook nog eens fantastisch je spijsvertering. Win-win!

En het is eigenlijk super makkelijk om boter te maken, het kost alleen wat tijd en spetters als je niet goed oplet 🙂

Enne waarom willen we boter eten? Ondanks dat velen beweren dat het slecht is voor je cholesterol, is boter helemaal niet alleen maar een pakje verzadigd vet. Wanneer je kiest voor boter van koeien die buiten kunnen grazen (en niet bijgevoerd worden met soja en granen), ze ook echt de zon zien en voelen (en dus vitamine A&D kunnen aanmaken), gras (met beestjes) eten en geen medicatie krijgen, koop je boter met Omega-3 vetzuren en vitamine K.

Deze grasboter bevat de vet-oplosbare vitamine A, D, E, en K(2).  Deze ondersteunen een gezonde lever, hormoonbalans en de opbouw van de botten en het gebit. Vitamine K2 is een echte topper want deze vitamine beschermt juist tegen hart- en vaatziekten. Hier lees je alles over in mijn boek in het hoofdstuf over vitamine K en het hoofdstuk over cholesterol en de leugens die Ancel Keys de wereld in stuurde en waarop tot op de dag van vandaag onze voedselpiramide en voedingsadviezen gestoeld zijn.

Wat heb je nodig om zelf boter te maken?

KEUKENHULPJES

 • ‘Iets’ om te kloppen, er zijn mensen die het met de hand doen, maar ik gebruik mijn Kitchen Aid met gardeklopper. Je zou ook een handmixer kunnen gebruiken, maar dan sta je wel lang te kloppen

INGREDIËNTEN

 • 1 L slagroom, liefst rauwmelkse. Deze hoef je niet te fermenteren. Koop je in het voorjaar rauwe melk, dan zit daar een prachtig roomlaagje bovenop!
 • 250g pure yoghurt (wanneer je wilt fermenteren of geen rauwe melk kunt krijgen zoals ik)

BEREIDING

Met fermentatie doe je eerst dit:

 • wil of moet je fermenteren meng dan de yoghurt door de slagroom in een kom en laat dit 48 uur op kamertemperatuur staan
 • zodra het mengsel mooi is gefermenteerd en lekker dik geworden kun je de boter gaan maken

Nu ga je de boter maken:

 • schenk de slagroom in de klopmachine
 • zet hem aan en ga ‘slagroom’ kloppen
 • en nu ga je door!
 • de boter gaat steeds meer vast worden en zich scheiden van de botermelk
 • ik leg op gegeven moment een theedoek over de keukenmachine zodat ik niet mijn hele keuken vol heb met spetters
 • wanneer de boter een mooie klont is, is het klaar!
 • scheid boter en botermelk en bewaar de melk! Gebruik hem voor (brood) bakken of geef hem aan de honden en kippen, ze zijn er dol op
 • leg de boter in ijskoud water en knijp hem hierin lekker
 • zo wordt de boter helemaal gespoeld en ook dit vocht is een tractatie voor de dieren of kun je in de keuken gebruiken
 • bewaar de boter in een afgesloten bak of botervloot
 • heb je de boter gefermenteerd of van rauwe melk gemaakt is hij super lang houdbaar!

Gefeliciteerd! Je hebt een van de gezondste producten in de keuken gemaakt en als ik de prijs van slagroom en goede boter hier in Spanje vergelijk, ben ik stukken goedkoper uit wanneer ik hem zelf maak, zelf wanneer ik hem eerst fermenteer.

Maak het nog leuker door kruidenboters te maken en gebruik deze om gerechten meteen op smaak te brengen.

Wist je dat wanneer je met boter wilt bakken dat helemaal niet hoeft te spetteren? Het geheim is dat je je pan eerst goed moet opwarmen alvorens de boter in de pan te doen. Dan spettert het niet meer.

Want wat is er lekkerder dan bakken in roomboter? Omdat roomboter gedeeltelijk verzadigd is, oxideert het niet tijdens het verhitten, en daarom kun je beter in roomboter bakken dan in ranzige zonnebloem- of canolaolie.

Choose your language: