fbpx

Appelazijn maken

Zuur is gezond!

Voordat ik kombucha ontdekte (eigenlijk vooral voordat ik het durfde te maken), dronk ik vaak appelazijn. Niet alleen in de ochtend, maar ook in de zomer in bruiswater. Zuren ondersteunen je spijsvertering en helpen je maagsappen je eten te verteren. Een shotje soms vond ik ook lekker en als ik misselijk was hielp dat super.

De taken van ‘zuur’ in de spijsvertering zijn het klein maken of knippen van macronutriënten, vooral eiwitten in kleine stukjes, zodat ze makkelijker verteerd kunnen worden. Daarnaast zorgen ze voor een verlaging van de Ph waarde van je voeding, waardoor de opname in de darm geoptimaliseerd wordt. En het allermooiste: zuren voorkomen het overleven van teveel van ‘the bad guys’, micro-organismen die je niet dienen, waardoor deze je maag niet overleven en dus niet verder kunnen gaan. Al met al redenen genoeg om fan te zijn van zuur voor, in of bij je maaltijd.

Bij of voor je maaltijd kun je kiezen voor marinades met zuur zoals citroen, kombucha, waterkefir, gefermenteerde groenten, appelazijn (in water. marinade of dressing), citroenwater enz. Liever drink je niet heel veel vlak voor of tijdens het eten, want zo verdun je juist je eigen maagsappen en zuren en dat komt je vertering niet ten goede.

Appelazijn

Levende appelazijn ‘met de moeder’, staat op de flessen van goede appelazijn. Dat betekent dat deze appelazijn nog beschikt over de levende culturen (fermentatieculturen) waarmee hij is bereid en jou hiermee een brede schare aan levende bacteriën biedt. En die zijn natuurlijk weer goed voor je. Uiteraard lees je hier veel meer over in mijn boek.

En die levende appelazijn kun jij dus ook heel makkelijk zelf maken! Hoe? Dat zie je in het filmpje en lees je hieronder.

KEUKENHULPJES

 • Glazen afsluitbare (fermentatie)pot die goed schoon is, maar niet met chemisch afwasmiddel gewassen. Ik kook alle potten uit voor gebruik en laat ze vervolgens afkoelen op een schone plek
 • Glazen fles die je goed kunt afsluiten
 • Trechter

INGREDIËNTEN

 • 1-2 kg Biologische appels (ga het chocolade-appel toetje maken bijvoorbeeld)
 • Indien bij de hand shot kombucha
 • Gefilterd water

BEREIDING

 • Was de appels.
 • Schil vervolgens de appels en doe zowel klokhuis (zonder steeltje) als schillen in de pot.
 • Druk alles goed aan en vul de pot tot 2 cm onder de rand, of zo hoog als jouw gewicht is (je hebt bv glazen fermentatiegewichten of gebruik een steen).
 • Voeg hierbij de scheut kombucha – heb je deze niet, geen probleem! Het zal alleen iets langer duren voordat de fermentatie begint, maar het begint wel!
 • Vul aan met gefilterd water.
 • Gewicht erop en sluit de pot af, zonder de rubber.
 • Zet hem op een bordje of schaaltje zodat evt overloop niets vies maakt.
 • Check iedere dag even en wanneer je geen kombucha gebruikt, roer dan iedere dag even om met een schone houten lepel, anders wanneer je ziet dat de verkleuring niet gelijkmatig gaat.
 • Er moet altijd voldoende vocht in staan, alles moet ‘onder’ staan, anders gaat het schimmelen.
 • De fermentatietijd hangt af van de temperatuur. Is deze gelijkmatig hoog, dan kan je appelazijn al binnen een week klaar zijn. Is het winter en koud in huis of schommelt de temperatuur erg? Dan kan het langer duren.
 • Hoe komt je erachter? Proeven. Wanneer je na een week je dagelijkse check uitvoert ga je met een schone lepel een slokje proeven. Lekker appelazijn met een zuurtje? Dan zou ie zomaar klaar kunnen zijn! Kijken. Zie je al lekker veel bubbles en leven? Dan is ie voor jou aan het werk! Proef en oordeel zelf. De een vind het zalig als z’n tong door het zuur krult en de ander wil nog een vleugje zoet erin hebben. Net als kombucha eigenlijk.
 • Zet de pot niet in de volle zon, maar op een plekje waar ie redelijk ongestoord en op constante (kamer)temperatuur zijn werk kan gaan doen.
 • Wanneer jij hebt besloten dat je appelazijn klaar is, pak je een trechter in je afsluitbare fles en schenkt de azijn over.
 • Deze bewaar ik altijd in de koelkast omdat hij anders enorm hard blijft fermenteren. Ook vind ik deze azijn lekker zonder hem aan te lengen en pak vaker een shotje bij mijn maaltijden.
 • De schillen zijn een perfecte snack voor je honden en kippen, want ze bevatten probiotica! En anders zijn ze goed voor de compostbak.
Wat kan er mis gaan?

Schimmel: zwarte of groene schimmel is slecht. Punt. Gooi alles weg, de draden gaan door alles heen, dus je kunt niet ‘een beetje’ afscheppen. De pot was misschien niet goed schoon, het stond niet goed onder, het kan gebeuren!

Chaam: een wit laagje bovenop je vocht. Het is niet giftig maar moeilijk eruit te halen. Je moet dan echt de chaam eraf halen met een zeefje, alles in een verse pot doen en hopen dat ie niet terug komt. Persoonlijk weet ik dat het niet giftig is, maar lekker is anders.

Het duurt lang: je mag een eetlepel suiker in het begin toevoegen om het fermentatieproces aan te zwengelen, maar het is niet nodig. Roer iedere door met een houten lepel, hou het goed nat en wees geduldig. Binnen enkele dagen zou je leven moeten zien.

Ga het gewoon een keer doen! Ik geniet er zo van dat ik de schillen nog kan gebruiken voor iets nuttigs en vooral lekkers en daarom wilde ik dit rececpt hier met je delen. Dit soort producten zijn ook super leuk om cadeau te doen, jouw hart en ziel zitten hierin en dat zal zeker worden gewaardeerd. Geef eens wat anders dan een flesje wijn; namelijk een fles kombucha of appelazijn!

Heel veel plezier ermee!

Liefs, Charlotte

Choose your language: