fbpx

Basis en keukentools

Ga goed voorbereid aan de slag in jouw keuken!

Basisgerechten en de juiste tools zijn gewoon super handig en nodig bij het koken!

Hoe blij wordt je ervan als je je zelfgemaakte boter (hier link naar pagina boter) uit de koelkast kunt pakken of een smaakmaker als de boemboe of kokosinfusie jouw bouillon een smaaksensatie geeft?

Wanneer je al je kruiden en vetten, zoals kokosolie of olijfolie, maar ook goed zout zo uit je keukenlade pakt? Je wekelijks zelf brood bakt (link naar brood) en dit bijvoorbeeld invriest en zo altijd een voorraad hebt?

Je stoofpotten (hier link naar stoofpot) maakt voor meerdere porties tegelijk en ook hier altijd op terug kunt vallen wanneer je geen tijd hebt? Geen vieze pizza uit de diepvries, maar een voedende maaltijd!

Je potten bouillon (hier link naar boter) klaar staan en je hiermee binnen 10 min een groentesoep verrijkt of snel een vers bord (gevulde) bouillon op tafel tovert?

Zo maak je bewust gezondere keuzes voor jou en je gezin, ook wanneer je haast hebt.

Maak gebruik van alle tips en tricks uit mijn boek en deze cursus, schaf eventueel de tools en of apparatuur aan die bij jouw situatie passen en plan zo stukken makkelijker ‘Echt leven door echt eten’.

Wat is handig om in jouw keuken te hebben om je werk te vermakkelijken?

Laat ik voorop stellen dat dit niet nodig is om goed te kunnen koken. Wanneer je voldoende tijd hebt om je maaltijden te koken en niet pas om half 6 thuis komt vanuit je werk en de opvang van de kids, kun je ‘gewoon’ met pannen werken. 

Anders kunnen onderstaande tips handig zijn voor je!

Pressure cooker – slow cooker of multicooker 

Check het filmpje ‘Apparatuur’ voor een uitvoerige uitleg over deze krachtpatsers.

Magimix – keukenmachine

Sinds jaaaren heb ik een Magimix staan en gebruik hem haast dagelijks. Maar iedere goede keukenmachine zal jou werk vergemakkelijken. Is het om zuurkool snel de snijden, groenten te raspen, brood tot paneermeel te malen, beslag te mixen, en nog veel meer, een uitkomst en makkelijk schoon te maken. Let hier altijd op bij de aankoop van een keukentool 

Staande mixer – multi keukenappartuur

Zelf heb ik een Kitchen Aid, maar ook hier geldt: kies een stevig apparaat dat een goede en zware motor heeft waardoor het ook het zwaardere werk kan doen. Ik gebruik de mixer om boter te maken, marshmallows en of slagroom te kloppen, maar ook deeg te mixen of met opzetstukken zelfs pasta te draaien of appels schillen.

Je kunt het zelf zo gek maken als je wilt. Ik heb een opzetstuk om mijn eigen granen te malen en een gehaktmolen. 

Blender

Heel makkelijk, maar wanneer je een goede staafmixer hebt, werkt die meestal ook prima. Heb je een groot gezin zul je een grotere blender nodig hebben. 

Staafmixer

Voor het snelle werk, hakken en kloppen en natuurlijk mayonaise maken!

Fornuis

Ik deed veel onderzoek naar een fornuis toen we onze keuken 10 jaar geleden gingen bouwen en kwam tot de conclusie dat ik op gas wilde koken. 

Enerzijds kan ik voor mijn gevoel hiermee de warmte snel bijstellen, maar ook heb je zo geen last van straling, zoals je dat met inductie hebt. 
Een elektrisch fornuis kan ook en het alternatief is keramisch, wat ook kan en niet straalt. 

Kijk hier ook vooral naar wat bij jouw (budget) past. 

Pannen en gereedschap

Ik groeide op met het nieuwste van het nieuwste: Tefal of teflon pannen! Waarvan we inmiddels weten dat ze harstikke giftig zijn door hun antiaanbaklaag, gemaakt met perfluoroctaanzuur (PFOA). Dat staat bekend als kankerverwekkend en werd gebruikt als hulpstof bij het produceren van teflonpannen. Wanneer je eenmaal in zo een pan had gekrast kwamen die PFOA’s dan ook in je eten. 

Wat zijn goede alternatieven?

Er bestaan o.a. pannen van gietijzer, keramiek, glas, koper en RVS.

Ik gebruik voornamelijk gietijzer, keramisch en glas, koper is mijn droom! Alle pannen functioneren goed wanneer je je er eenmaal in verdiept hoe je hem moet ‘inwijden’.

De aller-allerbeste tip wanneer je met boter wilt bakken tegen het spetteren is: eerst de pan goed heet laten worden en dan pas de boter toevoegen!

Gietijzeren pannen moeten worden ingebranden en mogen niet in de vaatwasser. Lees er alles over: Gietijzeren pannen inwijden of onderhouden

Glazen pannen zijn in principe heel makkelijk in gebruik en mogen zelfs in de vaatwasser, al doe ik het meestal met de hand, lees hier meer: Onderhoud en gebruik glazen pannen

Keramische pannen 

  • Gebruik altijd olie of boter. Als de pan gloednieuw is kun je nog wel bakken zonder, maar de gladheid verdwijnt al gauw en dan bakken je producten aan. Vooral omeletten bakken snel aan door de aanwezige eiwitten. Daarnaast helpen olie en boter om de hitte gelijkmatiger te verdelen over je pan. 
  • Warm je pan altijd goed op. Doe dit langzaam. Als je met inductie bakt zet je de pan eerst een paar minuten op standje 5 voor je hem hoger zet. Spetter met je hand een beetje water in de pan, als de druppels pareltjes vormen is de pan goed heet!
  • Maak je pan altijd goed schoon na gebruik. In reclames zie je de verkopers keramische pannen snel afdoen met een keukenpapiertje. Het ziet er dan misschien wel schoon en makkelijk uit, maar je laat het eiwitresidu aan de pan zitten. En dat bakt bij het volgende gebruik weer aan. Gewoon even met heet water en wat afwasmiddel schoonmaken dus!
  • Was je pan met de hand af. Hoewel de pannen vaatwasserbestendig zijn kan het toch de siliconen handvaten beschadigen, of de keramische laag stroef maken.
  • Maak je pan eens in het half jaar goed schoon. Dit doe je door de pan uit te koken met azijn. Doe dit minimaal twee keer per jaar. Mocht je al eerder een bruine laag in je keramische pan zien verschijnen, doe het dan vaker.

Tip: ik gebruik het merk WOLL, hiervan kun je de hendels afnemen en ze zo ook in de oven gebruiken. Dat zullen meer merken hebben en is echt dé uitvinding!

RVS pannen: het inbranden van roestvrij stalen pannen is een eeuwenoude techniek die niet alleen de kookprestaties verbetert, maar ook de levensduur verlengt. Lees er hier alles over

Choose your language: