Geen producten in winkelwagen
Het recept uit ECHT LEVEN door ECHT ETEN wordt hier nogmaals stap voor stap uitgelegd, daarnaast kun je in deze video meekijken met het proces.
Hieronder vind je de 3 benodigde recepten:
Starter maken
Chia gel maken
Brood bakken
Glutenvrije zuurdesem starter maken

Nodig:
- Boekweit meel
- Sorghum meel (gierst)
- Gefilterd water
- Waterkefir
- Cupmaten
Verhouding =
1 : 1 water : boekweit
1 : ¾ water : sorghum
dus altijd net iets minder water bij het sorghum meel. Je voedt afwisselend met beide melen, om en om en geeft, naarmate de starter groeit, meer meel bij. Vermeerder steeds met ¼ cup. Met deze starter hoef je niets weg te gooien, zoals dat bij een gluten zuurdesemstarter is. Dus je bouwt hem mooi op en bepaalt dan hoevaak je een brood wilt gaan bakken. Wil je iedere dag een brood bakken dan kun je hem iedere dag voeden. Wil je in het weekend 4 broden voeden kun je hem ook iedere dag voeden (steeds ¼ cup meer) en hou je in het weekend een beetje over om weer te gaan opbouwen.
Wil je 1 keer per week 1 brood bakken, dan kun je de starter in de koelkast bewaren in een afgesloten pot en 1 dag en 2 voedingen voordat je gaat bakken uithalen.
Dag 1
Voeding 1
Meng iets minder dan 0,5 cup sorghum met 0,5 cup water en 2 eetl waterkefir in een glazen pot en roer dit goed door. Doe er een doekje met elastiek omheen en laat gedurende 8 uur staan.
Voeding 2 – ongeveer 8 uur later
Waarschijnlijk staat er nu water op het meel en is het meel een blok geworden. Je roert het door en voegt 0,5 cup boekweitmeel en 0,5 cup water toe, alles weer goed doorroeren.
Dag 2
Voeding 3 – ongeveer 8 uur later
Voeg weer iets minder dan 0,5 cup water met 0,5 cup sorghum en 2 eetl waterkefir toe en roer goed door. Vandaag zou je al luchtbelletjes kunnen gaan zien en een lichte bolling van de starter, zodat het water ook niet meer bovenop blijft liggen.
Voeding 4 – ongeveer 8 uur later
Meng vanaf vandaag meer bij. Dus 0,75 cup boekweit en water bij, roer goed door en laat weer rusten. Je zou alles kunnen overgieten in een schone glazen pot, dan meng je alles goed.
Dag 3
Voeding 5
Je mengt nu weer (meer) sorghum en water bij en zult absoluut meer leven gaan zien, ook al tijdens het roeren!
Dag 4
Als je regelmatig hebt gevoed (en ja, dat hoeft alleen maar de eerste dagen om een sterke starter te verkrijgen), zou je starter vandaag klaar kunnen zijn. Het duurt gemiddeld 4 dagen, maar is afhankelijk van de temperatuur. Bij warmte zal het vlotter gaan. De starter houdt niet van felle zon.
Je ruikt de starter inmiddels ook goed, hij moet zuur ruiken, maar niet bedorven. Je zult snel genoeg leren werken met de starter en meer op gevoel gaan werken, met levende producten is het altijd goed kijken en luisteren naar je buikgevoel :). Ik kan alleen de basis weergeven. Voeden doe je vanaf nu 2 x per dag, maar als hij op gegeven moment sterk genoeg is, is 1 x per dag zelfs voldoende.
Zodra je je eerste brood hebt gebakken besluit je welke manier van voeden en bewaren je gaat toepassen, zoals boven beschreven.

Chia gel maken
Nodig
- Hele chia zaden
- Gefilterd water
- Glazen pot met deksel
Bereiding:
- 1 cup water
- 2 eetl chia zaad
Roer met een vork of garde totdat alle zaden onder water zijn. Herhaal dit om de 10 minuten totdat je ziet dat zich een mooie gelei heeft gevormd. Na 15 minuten zal het al gaan binden en na 30 minuten is het klaar.
Vul nu de glazen pot, sluit af en laat de gel het liefst 1 nacht staan. Je kunt de gel tot wel 2 weken in de koelkast bewaren.

Glutenvrij zuurdesembrood bakken
Voor 1 brood heb je nodig:
- 2 cups starter
- ¼ cup chia gel
- 1 theel zout
- 1 cup tapioca
- ¼ cup teffmeel
- ¼ cup arrowroot
- 2 eetl lijnzaad vers gemalen (koffiemolentje werkt perfect)
- 2-4 eetl waterkefir
Bereiding:
- vet een cakevorm in
- doe de starter in een glazen kom
- voeg de chia gel en het zout toe, roer rustig door
- voeg tapioca en teff toe en roer weer rustig maar goed door
- het deeg zal lobbig worden, maar je mag geen water meer toevoegen
- voeg arrowroot, de gemalen lijnzaad en 2 eetl waterkefir toe en meng weer goed
- is het echt niet meer te mengen (ik gebruik mijn keukenmixer), mag je extra waterkefir toevoegen, maar het zou goed moeten gaan
- doe het beslag in de ingevette vorm en dek af met een thee- of kaasdoek
- laat gedurende de nacht staan rijzen (dit brood rijst nooit zo veel als een glutendeeg)
- verwarm de volgende ochtend de (hete lucht) oven voor op 175 graden
- zet de vorm op een rooster en voeg evt een bakje water toe aan de oven
- bak gedurende 50-60 minuten
- laat 10 minuten afkoelen in de vorm, haal dan eruit en laat op het rooster afkoelen
Het recept van waterkefir staat in ECHT LEVEN door ECHT ETEN en hier op de website van Tanja Stevens ~ www.gezondgestel.nl.
Je hebt je eerste brood gebakken, gefeliciteerd! Wil je eens wat anders, voeg dan eens chocoladedruppels (of een gehakte reep) en 2 eetl cacao toe, zo maak je het chocoladebrood!